Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2380

Dodano:

Odsłon: 15478

Każdego roku przed świętami Bożego Narodzenia razem z dziećmi robię pyszne, małe pierniczki. Później zamykamy je w puszce i czekają... Mniej więcej połowa znika przed świętami. :)

Składniki

  • Ciasto piernikowe: 500g mąki
  • półtorej szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • Lukier: 1 białko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód wraz z cukrem, przyprawą do pierników i masłem podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i nie dopuszczając do zagotowania. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

  2. Mąkę przesiać z sodą i solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne i lśniące ciasto. Porcjami rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki piec ok. 8-10 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Podczas pieczenia przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Białko ubić na sztywno ze szczytptą soli. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier. Posmarować ostudzone pierniczki i posypać kolorową posypką.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń