Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Desery

Autor: smaker

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 103

Dodano: 09.12.2016

Odsłon: 2422

Kochamy pierniczki! Przygotowywanie ich przed świętami to czysta przyjemność i zabawa :)

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kako
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki mleka
  • 0,75 szklanki cukru pudru
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami ciepłego mleka, odstawić na 10 minut aby zaczęły pracować.

  2. Wymieszać mąkę, cukier puder, sodę, kakao i przyprawę korzenną, następnie dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, miód i zaczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.

  3. Ciasto podzielić na części i wałkować na omączonym blacie na grubość 5 mm, za pomocą foremek wycinać pierniczki.

  4. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 8-10 minut.

  5. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń