Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 38

Nie ma nic lepszego od świątecznych pierniczków

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cała torebka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko + jeszcze jedno do posmarowania
  • 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać.Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
    Dolewając mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.

  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm od siebie ponieważ pierniczki bardzo urosną.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń