Do góry

Desery Przepis na:

pierniczki

pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 139

Dodano:

Odsłon: 41

miękie pierniczki

Składniki

  • 300g miodu
  • 120g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ...............................
  • 2 jajka
  • 4 szklanki cukru
  • kilka kropel cytryny
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia.


  2. Do miski wsypać przesianą mąkę,
    przesiany cukier puder,
    sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników.
    Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.

  3. Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło z miodem, dodać jajko i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników.
    Ciasto powinno być jednolite i miękkie.

    2 jajka które pozostały oddzielamy w dwa pojemniki
    białka wstawić do lodówki do schłodzenia.

    żółtka rozbełtać

  4. Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka.


    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przesmarować delikatnie żółtkami i piec około 10 min w temperaturze 180 stopni.

  5. lukier
    do schłodzonych białek dodać
    szczyptę soli kilka kropel cytryny i 4 szklanki cukru pudru
    zmiksować .

    opcjonalnie można dodać barwnik wtedy dodajemy więcej cukru pudru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń