Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor: sandra1

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 909

Dodano: 22.04.2012

Odsłon: 20547

Pyszne pierniczki im starsze tym lepsze.... !

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Następnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pierniczki ulubionymi foremkami.

  2. Piec na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w tem.180̊ C

  3. LUKIER: do miseczki wlać trochę ciepłej wody i wsypać trochę cukru pudru. Konsystencja powinna być taka aby rozsmarować lukier na pierniczkach ale nie powinno z nich spływać. LUKIER - można w łatwy sposób pofarbować dodając do niego np. troszkę soku z marchwi lub buraków, curcumy, soku z wiśni itp.

  4. Z podanych proporcji wychodzi około 4 - 5 blaszek pierniczków.

  5. Pierniki powinny troszkę poleżeć ale u mnie znikały już od pierwszego dnia (na początku wydają się twarde ale później dosłownie rozpływają się w ustach) SMACZNEGO ...........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kapiti 09 grudnia 2017 Czy to ten przepis był kiedyś reklamowany w tv z jakimś produktem (nie pamiętam czy to kakao,margaryna czy coś innego). Wiem, że zalecali aby upiec wcześniej a do świąt będą idealnie miękkie ale "UPIECZ OD RAZU 2 PORCJE ABY WYSTARCZYŁO DO ŚWIĄT". Niestety nie zapisałam tamtego przepisu sobie a faktycznie były pyszne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 16 lutego 2014 jeżeli ciasto się klei za bardzo to musisz dać więcej mąki, poza tym przy rozwałkowaniu ciasta posyp deskę lub blat mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do powierzchni i ładnie się przesuwało i przekładało na blaszkę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figu 14 grudnia 2013 Ja mam identyczny przepis kserowany ze starej gazety.Tylko,że mi nie wyszedł więc szukałam nowego a tu ten sam:)Ale od razu mam pytanie: Dlaczego jak rozwałkuję ciasto, nawet dość grubo to nie mogę po wykrojeniu wzorków foremkami ładnie przełożyć pierniczków na blaszkę. wszystko jest jakby za rzadkie i klejące i nic z tego nie wychodzi? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 24 kwietnia 2012 Wiolka02 masz racje chodzi o 1/4 kostki margaryny w przypadku dużej "KASI"-500g, mój błąd przepraszam nie dopisała ale żeby nie było problemu to zaraz to usunę i zostawię tylko 125g.
A co do słodkości to ma być 1,5 szklanki cukru pudru i 3/4 szklanki miodu ja wyliczyłam, że jest to 18 łyżek. Zaraz pozmieniam i powinno być dobrze =) a pierniczki naprawdę są bardzo smaczne i szybko się je robi więc polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 23 kwietnia 2012 Margaryna Kasia jest też w takich dużych kostkach po 500g, to może o 1/4 takiej jej chodziło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia1978 23 kwietnia 2012 125g to chyba pół margaryny a nie 1/4,
1,5 szkl. cukru i 18 łyżek miodu to nie za dużo słodkości?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 22 kwietnia 2012 Fajny, prosty przepis, muszę wypróbować, może wreszcie się nauczę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń