Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 732

Dodano:

Odsłon: 4952

nie wyobrażam sobie świąt bez pierników własnej roboty

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy masło, miód, cukier puder i podgrzewamy aż składniki się połączą.W misce mieszamy mąkę, sodę ,przyprawę do piernika, kakao, lekko mieszamy i dodajemy przestudzoną masę w garnku, dodajemy jajka,, wyrabiamy ciasto reką, jak za bardzo gęste dodajemy mleko.

  2. Wyrobione , jednolite ciasto , rozwałkujemy do grubości 3-5 mm. Wycinamy pierniczki , kładziemy na blaszkę , pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180^ C , pieczemy 15 min. Lukrujemy według uznania , albo jak ktoś nie lubi to nie.

  3. Robimy gęsty lukier z : 1 białko, szklanka cukru pudru, można dodać troszeczkę soku z cytryny .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnieszkaga1990 25 listopada 2012 hehe.....ten lukier to wyglada jakby snieg spadl na pierniczki....piekne i za pewne smaczne..:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 24 listopada 2012 pierniki pieczemy jak najwcześniej , conajmniej 2 tyg. przed swiętami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda007 22 listopada 2012 Czy te pierniczki trzeba upiec wcześniej żeby zmiękły? ile wcześniej przed świętami trzeba je upiec?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń