Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki

Autor: Honorata27

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 91

Dodano: 02.12.2017

Odsłon: 16406

Moja interpretacja pierniczków Katarzynek jest mocno piernikowa, pachnąca cynamonem i imbirem. Są przy tym mięciutkie i bardzo wilgotne. W szczelnie zamkniętym pomieszczeniu mogą poleżeć nawet do tygodnia. Gwarantuje wam jednak, że znikną wcześniej.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód wraz cukrem i masłem rozpuszczam. Studzę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodaję przestudzony miód i jajko. Zagniatam gładkie ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyjmuję i wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 cm. Wykrawam gwizdki i inne dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10-12 minut w 180 stopniach. Studzę. Wystudzone ciasteczka dekoruję kremem dekoracyjnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń