Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki Królowej Śniegu

Pierniczki Królowej Śniegu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Pierniczki Królowej Śniegu"

Składniki

  • 2 szklanki mąki (plus odrobina do oprószenia blatu i wałka)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 dag białej czekolady (jeden pasek)
  • łyżka masła
  • jajko
  • 6 łyżek mleka
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody. Do dekoracji: 10 dag białej czekolady i 3 łyżki śmietany kremówki
  • białko i szczypta soli
  • około 3/4 szklanki cukru pudru
  • wiórki kokosowe
  • perełki cukrowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód rozpuszczam w podgrzanym mleku, dodaję masło, rozpuszczam, studzę. Czekoladę ścieram na tarce o drobnych oczkach.

  2. Mąkę przesiewam, dodaję startą czekoladę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. Robię zagłębienie, wlewam miodową mieszankę, dodaję jajko, 2-3 krople aromatu migdałowego. Wyrabiam gładkie ciasto, owijam folią i wstawiam do lodówki na 12 godzin.

  3. Ciasto dzielę na porcje. Rozwałkowuję je na na placek o grubości ok. 4 mm. Foremkami (gwiazdki, choinki) wycinam pierniczki, układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

  4. Piekę w 180°C 15-20 min na złoty kolor. Pierniczki odstawiam na jeden dzień w suche, chłodne miejsce.

  5. Polewa: czekoladę łamię na kawałki, roztapiam ją z 3 łyżkami śmietanki.

  6. Lukier: białko ubijam ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Polewam pierniczki, dekoruję wiórkami i perełkami. Wzorki na polewie robię za pomocą wykałaczki.

  7. Moja rodzina bardzo je sobie chwaliła. Aleksandra Główka z Chorzowa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń