Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierniczki norymberskie"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 78
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 78
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Pokrój drobno owoce kandyzowane i wymieszaj z mielonymi orzechami. Wsyp mieszankę do misy, dodaj cukier, posiekane orzechy i migdały, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, przyprawę do piernika, jajka, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
Przykryj ciasto ściereczką i odłóż na ok. 30 min. Później napełnij nim szprycę z szeroką końcówką i wyciśnij na wafelki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut w 165 st. C.
W misce utrzyj polewę z cukru z rumem i sokiem z cytryny. Jeszcze gorące pierniczki posmaruj polewą cukrową, posyp kawałkami owoców kandyzowanych i płatkami migdałowymi. Kiedy wystygną, włóż je do blaszanego pudełka.
Czas: 70 min | Koszt: do 25 zł | Poziom: łatwy | ok. 50 sztuk, 280 kcal/sztukaŹródło: Tele Tydzień