Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierniczki-serduszka"
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 60
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 364
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 60
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 364
Składniki
Do garnka wlać miód, dodać masło, szczyptę soli i brązowy cukier. Podgrzewać, aż wszystkie rozpuszczą się i dobrze połączą. Przelać do miseczki. Po wystudzeniu dodać jajko.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Wsypać do masy miodowej. Wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie porcje. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki.
Wyjąć z lodówki jedną część ciasta i cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Foremką wykroić serduszka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrawki ciasta zagnieść z drugą częścią ciasta piernikowego. Rozwałkować, powycinać foremkami kolejne serduszka. Ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.
Cukier puder utrzeć z białkiem (w celu usztywnienia) oraz sokiem cytrynowym na gęsty, gładki lukier. Upieczone pierniczki odstawić do wystudzenia. Potem udekorować je lukrem, np. malując esy floresy, posiekanymi pistacjami i kandyzowanymi wiśniami. Odłożyć do zastygnięcia lukru. Uwaga! Pierniczki można upiec wcześniej, a dopiero tuż przed świętami je polukrować.
około 120 minut.Źródło: Życie na gorąco