Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki siostry Anieli

Pierniczki siostry Anieli

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1384

Dodano:

Odsłon: 39360

Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela.

Składniki

  • 50 dag mąki 1 łyżeczka; kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego
  • 0,5 szklanki mleka 1 jajko
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem letko stwardnieją Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jola10 07 grudnia 2016 Może ktoś wie - czym (i w jakiej ilości) mogę zastąpić miód ? Byle nie sztucznym miodem. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń