Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki świąteczne

Przepis dnia 2011-12-09
Pierniczki świąteczne

Autor: eMka1619

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 29

Dodano: 05.12.2011

Odsłon: 44638

pyszne,świąteczne,śliczne

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3-4 mm, wycinać pierniczki.

  2. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.

  3. Lukier: jedno białko zmiksować z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 06 grudnia 2012 Jeszcze nie robiłam nigdy pierników stąd moje pytanie: czy jajko podane w składnikach "idzie" całe do ciasta, czy tylko żółtko a białko dajemy do lukru???

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kristeria1 20 stycznia 2012 Pierniczki piekłam kilka razy są pyszna ,pachnące i miękkie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kristeria1 20 stycznia 2012 Pierniczki piekłam kuilka razy są pyszne, pachnące i miękkie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 02 stycznia 2012 Witam.
Chciałbym się dowiedzieć po jakim czasie i czy w ogóle te pierniki miękną?? Piekłam je tydzień przed wigilią i niestety na święta były nadal twarde, teraz jest już ponad 2 tygodnie po świętach a one nadal są twarde. Wszystko robiłam wg przepisu i z zegarkiem w ręku piekły się 10 minut, po wystygnięciu trafiły do metalowego pojemnika.
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eMka1619 21 grudnia 2011 Witam.Ja dodawałam barwnik spożywczy,nie próbowałam niczym innym zabarwiać lukru :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Asiax45 21 grudnia 2011 Witam czy do tego lukru można dodać barwnik spożywczy czy jakiś sok np. malinowy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kataroz25 19 grudnia 2011 pierniczki sa przepyszne, mimo sztucznego miodu, a zamiast masłĺa dalam margaryne Kasie. podobały mi sie jak tak fajnie rosły w oczach,

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eMka1619 19 grudnia 2011 Ja dałam miód prawdziwy wielokwiatowy :*) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lorenaxxx 19 grudnia 2011 Witam. Jakiego rodzaju miodu Pani użyła? Sztuczny czy prawdziwy? Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lorenaxxx 19 grudnia 2011 Witam czy miód ma być prawdziwy, czy może być sztuczny? Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń