Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki nadziewane suszonymi śliwkami, oblane czekoladą to pyszny dodatek do kawy. Zapach pieczonych pierniczków długo unosi się w całym domu.
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 89
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 172
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 763
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 89
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 172
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 763
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
Miód włożyć do rondla, podgrzać, dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Śmietanę wymieszać z sodą. Do mąki z przyprawami dodawać kolejno miód, zamieszać, ubite jajka-wymieszać i na końcu śmietanę z sodą. Dokładnie wymieszać, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, uformować kulę. Następnie podzielić na 3-4 części i wałkować po kawałku. ( resztę włożyć do lodówki). Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka, ułożyć po połówce suszonej śliwki, brzeg posmarować białkiem, przykryć drugim pierniczkiem i zlepić.
Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy od 7-10 minut.
Czekolady połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połączyć ze śmietanką, dokładnie wymieszać. Upieczone, zimne pierniczki zanurzać w polewie.
Za pomocą widelca pierniczki wyjmować z polewy i układać na kratce. Ozdobić według uznania i pozostawić do stężenia polewy.