Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor: aska87

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 28

Dodano: 07.04.2018

Odsłon: 104

Pyszny wilgotny piernik.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C .
    2. Formę keksową posmarować tłuszczem i wysypać mąką.
    3. W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. 4. Po przestudzeniu przelać do miski.
    5. Dodać miód, powidła śliwkowe/dżem i przyprawy oraz kakao.
    6. Dodać sodę mleko i jajka.
    7. Wszystko wymieszać.
    8. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

    Ja lubię mocno korzenny piernik oraz wilgotny dlatego czasem dodaję więcej powideł i przypraw.

    9. Piec około 50 minut.

    Można zrobić także polewę czekoladową z roztopionej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń