Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1944

Dodano: 10.01.2011

Odsłon: 17908

Pierwszy piernik, który się nam udał. Kilka przepisów ze Smakera okazało się być niewypałami, więc sięgnęliśmy do jednej z książek s. Anastazji. Ciasto wyszło wspaniałe!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę ubić z cukrem, wodą i żółtkami. Dodać śmietanę i ubijać, aż cukier się rozpuści.

  2. Dodać miód (może być skrystalizowany - trzeba go tylko rozpuścić w gorącej kąpieli lub na niewielkim ogniu), mąkę zmieszaną z kakao, sodą i przyprawą do piernika - dokładnie ubić. Ciasto wychodzi gęste.

  3. Białka ubić na sztywno - wymieszać z masą na najmniejszych obrotach miksera.

  4. Ciasto przelać do formy (30 x 25 cm) i wstawić do nagrzanego do 150-160 stopni. Piec ok. 50 minut - do suchego patyczka.

  5. Polewa: czekoladę rozpuścić na małym ogniu z kilkoma łyżkami mleka - tak, by miała gęstą, ale smarowną konsystencję. Posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta.

  6. W książce autorka napisała,że składniki trzeba ucierać. My użyliśmy miksera ze standardowymi nakładkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 24 listopada 2012 Piernik naprawdę wyśmienity,dopiero wyjęłam z pieca a juz połowy nie ma:-) Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 marca 2011 aż czuję zapach tych kozrennych pyszności:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 13 stycznia 2011 Nie, nie trzeba rozpuszczać. Powinna mieć temperaturę pokojową, a w połączeniu z cukrem i wodą ubije się. Przy użyciu standardowych mieszadełek miksera ubija się.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta070407 13 stycznia 2011 ubić?....to znaczy wcześniej trzeba ją rozpuścić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bajka1956 10 stycznia 2011 Polecam mój przepis na pierniczek : 3 szkl. maki , 1/3 kostki masła , szklanka cukru pudru, 2 całe jajka , 4 łyżki miodu płynnego , 2 łyżeczki sody , mała przyprawa do pierników, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany , 1/2 szkl.przestudzonego karmelu - 4 łyżki cukru przepalić na suchej patelni , dodać wody , tak by uzyskać 1/2szkl. płynu. Wszystkie składniki połączyć , piec ok. 45 min w temp. 180 stopni. Przekładam powidłami śliwkowymi i kremem : 3 jajka ubite na parze połączyć z 1,5 kostki masła , dodać sok z 1 cytryny, zapach arakowy.Na wierzchniej warstwie kremu posypuję gęsto orzechami włoskimi , dla smaku i dekoracji dodać polewę czekoladową . Smacznego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń