Do góry

Desery Przepis na:

Piernik cudo

Piernik cudo

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2153

Dodano:

Odsłon: 9257

Aromatyczny, pyszny piernik. Żal się robi jak się skończy.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać mąką.

  2. W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

  3. Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami

  4. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rysiaa 30 grudnia 2012 Witam! piekłam to cudo, przepis miałam ze stronki "Kwestia Smaku" pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rysiaa 30 grudnia 2012 witam! piekłam piernik jest b.dobry, przełożyłam ciasto dwa razy powidłami z domowej roboty, przepis miałam ze strony "Kwestia Smaku" pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń