Do góry

Desery Przepis na:

Piernik grudniowy

Piernik grudniowy

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 832

Dodano: 05.12.2012

Odsłon: 29993

Przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie, na piernik, który fermentuje kilka dni przed upieczeniem i zachowuje świeżość przez miesiąc. Tradycyjny, o zwartej konsystencji. Robię go raz w oku. Jest magiczny.

Składniki

  • mąka tortowa, 400g
  • Miód, 250g
  • cukier, 250g
  • masło, 50g
  • przyprawa do piernika, 2 opakowania
  • sól, 2 szczypty
  • jajko, 2 duże
  • soda, 2 łyżeczki
  • mleko, odrobina (do rozpuszczenia sody)
  • mocna zaparzona kawa, 0,5 szkl
  • gorzkie kakao, czubata łyżka
  • BAKALIE:
  • mieszanka studencka (rodzynki, orzechy, migdały) u mnie taka z Biedronki, ok. 200g
  • skórka pomarańczowa, 2 łyżki
  • Śliwki suszone pokrojone, 6-8 sztuk
  • starta skórka cytrynowa, 1 łyżeczka
  • Alkohol (rum, wiśniówka, wódka) u mnie „śliwowica”, 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie bakalie (ja daję wszystkie orzechy z mieszanki studenckiej Jumbo z Biedronki i tylko garść rodzynek, bo akurat moi domownicy nie przepadają) wsypać do miseczki i skropić alkoholem. Obsypać mąką, aby nie opadły na dno (ja w tym roku zapomniałam ;)

  2. Kawę z rozpuszczonym w niej kakao przelać do dużego garnku. Dodać miód i cukier, rozpuścić do połączenia składników. Zdjąć z ognia i dodać masło, sól oraz przyprawę do piernika.

  3. Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać mąkę i sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka. Zmiksować (ciasto będzie gęste). Dodać bakalie. Wymieszać. Przykryć garnek ściereczką i zostawić na co najmniej 2 dni (u mnie 4) do fermentacji w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce, u mnie w spiżarce).

  4. Przełożyć do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem, klasycznie 2 małe foremki keksowe) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 1 h min w 190-200 stopniach (bez termoobiegu, grzałka góra-dół). Ja po 40 minutach przykrywam wierzch folią aluminiową i zmniejszam temperaturę do 175 stopni., ponieważ jak dla mnie wierzch lubi się zbytnio spiekać. Po sprawdzeniu patyczkiem (ciasto się do niego nie klei) wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozwolić piernikowi ostygnąć. Ostudzony piernik zawijam w folię spożywczą/torebkę i… czekam na święta. Przez ok. tydzień po upieczeniu jest twardy, potrzebuje czasu by wchłonąć wilgoć z otoczenia.

  5. Jak pisałam, ten piernik zachowuje świeżość przez co najmniej miesiąc. Nie jest wilgotny ani puszysty, to typ tradycyjnego piernika, o zwartej konsystencji. Każdy, kto go próbował, mówił, że przypomina mu piernik z dzieciństwa robiony przez babcię itp. Każdy może dodać swoje ulubione bakalie. Ja ponieważ fig, moreli i daktyli używam do świątecznego makaronu z makiem, do piernika już ich nie daję

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magd 11 stycznia 2013 Zrobiłam. Leżakował surowy najpierw 4 dni, potem też czekał, bo jedliśmy inne ciasta, a wiedziałam, że tego piernika można przechować. Był najlepszym ciastem tych świąt. Nie zostało po nim nawet okruszka. Był dokładnie taki, jak sobie wymarzyłam - prawdziwy piernik, mocno aromatyczny, bardzo bakaliowy. Dodatkowo zrobiłam własną przyprawę do piernika, więc było jeszcze bardziej tradycyjnie. Dziękuję za przepis. Będę piec tego piernika nie tylko w święta. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 grudnia 2012 magd: Bardzo mi miło, ale obawiam się, że jak upieczesz go teraz, to nie zdąży dojrzeć i będzie za twardy i ciężki. Ja swój piernik robiłam 1-go grudnia, piekłam 5-go, od tego czasu dojrzewa i na okres świąteczny i noworoczny będzie w sam raz.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magd 20 grudnia 2012 Zarejestrowałam się tylko po to, żeby napisać, że ten przepis jest idealny! Ma wszystko, czego szukałam. Dziękuję!!! Na pewno go w tym roku upiekę.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 05 grudnia 2012 Bardzo kuszący przepis na dojrzewający piernik,właśnie niedawno przeglądałam stare przepisy i znalazłam trochę podobny - teraz mam dylemat który wypróbować.Twój już sprawdzony ,więc chyba go upiekę .Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakowisko 05 grudnia 2012 Super, pierwszy raz słyszę o fermentacji piernika, jak dla mnie 5;-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń