Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik pomarańczowy"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 228
Polecam.
Odsłon: 713
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36196
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 376
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 228
Polecam.
Odsłon: 713
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36196
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 376
Składniki
Masło włóż do garnuszka, rozpuść na małym ogniu. Dodaj czekoladę, miód i przyprawę do pierników, mieszaj, aż powstanie płynna masa. Mąki przesiej z proszkiem, cynamonem i solą. Dodaj skórkę pomarańczową.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ubij kogel mogel z żółtek i cukru. Połącz go z: masą miodową, esencją, mąkami. Ciasto przelej do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 30-40 minut w 170oC (do suchego patyczka).
Ciasto ostudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pomarańczę polej wrzątkiem, z połowy zetnij paseczki skórki, resztę potnij w plasterki. Ciasto udekoruj cukrem pudrem, plastrami i skórką pomarańczy.
Domowa skórka
Skórkę z pomarańczy pokrój w kosteczkę. Przelej ją wrzątkiem. Zalej gęstym syropem i gotuj do miękkości.Źródło: Naj