Desery Przepis na:
Piernik przekładany

Składniki
- mąka, 1 kg (ok.6 szklanek)
- Miód, 500 g
- Masło lub smalec, 250 g
- jajka, 3
- mleko, 125 ml
- soda oczyszczona, 3 łyżeczki
- przyprawa do pierników, 3 łyżeczki
- orzechy włoskie, 100 g
- skórka pomarańczowa, kilka łyżek
- sól, pół łyżeczki
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą i solą, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 25 min. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmanową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pregaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i osdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach.
Komentarze do przepisu (4)

lara1908 14 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
wlasnie ze cukier nie jest potrzebny-jest miód,dla tego ten wypiek ma mniej kalorii,..moze ten przepis jest tu od dawna ale ja go upieke dzis: pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

manola 14 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
a ile cukru?1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
Efektownie wygląda, ciekawe czy tez tak smakuje...0 Kto głosował? | Odpowiedz

piekarnia 07 listopada 2008Zgłoś do usunięcia
musi byÄ� pyszny0 Kto głosował? | Odpowiedz