Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przekładany dżemem porzeczkowym

Piernik przekładany dżemem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8455

Dodano:

Odsłon: 9

Przepis wart wypróbowania: "Piernik przekładany dżemem porzeczkowym"

Składniki

  • pół l miodu
  • 3 jajka
  • kilogram mąki
  • szklanka cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 100 ml rumu
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki mleka
  • sok z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżka przyprawy do piernika
  • tłuszcz do formy
  • dżem porzeczkowy
  • polewa czekoladowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód, masło, cukier, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika doprowadź do wrzenia (nie gotuj dłużej).

  2. Gdy masa wystygnie, dodaj rum, sok z cytryny, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę oraz mąkę. połącz.

  3. Schłodzone ciasto wlej do tortownicy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Po godzinie pieczenia wyciągnij z piecyka i przekrój wzdłuż na 2 części.

  4. Przełóż je dżemem porzeczkowym, złóż i zalej ciepłą polewą czekoladową.

  5. Przepis nadesłała: Teresa Macura

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń