Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Autor: aniolywkuchni

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 2738

Dodano: 02.12.2014

Odsłon: 4935

Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • przyprawa do piernika
  • 50 dkg miodu
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 3 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, masło, cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika, sól. W mleku rozpuszczamy sodę. Do mąki dodajemy masę miodowo-masłową. Dolewamy mleko i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu lub na dnie lodówki...CDN

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń