Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Piernik staropolski"

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag miodu
  • duże jajko
  • 12 i 1/2 dag smalcu szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżki sody
  • szczypta soli
  • po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i anyżu
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • po 2 i 1/2 dag migdałów w słupkach i suszonych śliwek
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 10 dag mlecznej i 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1/4 szkl. śmietanki 30 proc
  • łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i smalec podgrzewam, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzam przesianą mąkę. Po przestudzeniu wyrabiam. Dodaję sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy.

  2. Suszone śliwki siekam i z resztą bakalii dodaję do masy. Wyrabiam gładką masę. Ciasto przekładam do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 3-4 tygodnie.

  3. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatam i dzielę na trzy równe części. Rozwałkowuję je i układam w keksówkach. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Studzę.

  4. Ciasta przekładam grubą warstwą powideł. Obie czekolady łamię na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną roztapiam na parze, mieszając. Lekko przestudzoną polewą polewam wierzch piernika. Odstawiam go na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń