Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To już w sumie ostatnia szansa na przygoowanie ciasta, także zacznijcie ze mną świąteczne przygotowania ! ;) Zapraszam na bloga :)
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 62
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 140
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 397
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 253
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 62
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 140
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 397
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 253
Składniki
Miód, masło i cukier umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu, musimy uważać żeby nie zagotować składników ! Odstawiamy do wystudzenia, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać, ponieważ na dnie garnuszka będzie osadzał, się cukier. Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową dodajemy mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczoną w 1/2 szkl mleka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto wyrabiamy mikserem, a następnie przekładamy do kamionkowego/ emaliowanego garnka lub po prostu do szklanej misy. Naczynie przykrywamy ściereczką i przewiązujemy mocno sznurkiem, a następnie wkładamy do foliowej reklamówki - zawiązujemy ją, ale tak aby powietrze mogło dojść do środka.
Odstawiamy naczynie z ciastem w chłodne miejsce np. do piwnicy czy na najniższą półkę w lodówce i zapominamy o nim na 5-6 tygodni. Zapiszcie w kalendarzu kiedy macie zabrać się za dalsze etapy, bo łatwo o nim zapomnieć przez taki okres czasu ! :)