Do góry

Desery Przepis na:

Piernik Świąteczny wg. dr. G. Russaka

Piernik Świąteczny wg. dr. G. Russaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 14753

Jako, iż piernik musi dojrzeć warto go wkrótce przygotować, aby był smakowity na święta!

Składniki

  • trzy szklanki miodu
  • szklanka cukru białego
  • 2 łyżki stołowe mielonych goździków
  • łyżeczka świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • tabliczka czekolady
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 6 jaj
  • 25dkg masła
  • 4 łyżki oliwy
  • bakalie
  • czubata łyżka sody
  • 150ml mleka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku na kuchni podgrzewamy miód i cukier. Dodajemy mielone przyprawy piernikowe oraz kakao, a następnie dodajemy tabliczkę czekolady, jak wszystko się połączy - studzimy.

  2. Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną mąkę pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe jaja, masło oraz oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie, obtoczone w mące, aby nie opadły na dno w cieście: orzechy, rodzynki, pokrojone figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka (ok. 150ml).

  3. Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.

    Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy.

    Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń