Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z marcepanem

Piernik z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19061

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Piernik z marcepanem"

Składniki

  • 4 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 10 dag marcepanu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pół szklanki wody, kakao, miód, przyprawę do piernika, cynamon, cukier i margarynę zagotuj, ostudź. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, zmiksuj.

  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Wsyp płatki migdałowe. Wlej do formy keksowej. Piecz godzinę w temp. 160°C. Ostudź, przekrój na trzy placki.

  3. Marcepan zagnieć, rozwałkuj na wielkość placka. Spodni placek posmaruj powidłami śliwkowymi. Ułóż drugie ciasto, marcepan i ostatni placek. Udekoruj.

  4. Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń