Do góry

Desery Przepis na:

Piernik z marmoladą i polewą kakaową

Piernik z marmoladą i polewą kakaową

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 634

Ciasto piernikowe przełożone marmoladą owocową

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół opakowania przypraw korzennych
  • pół kostki masła
  • polewa:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • pół kostki margaryny
  • marmolada wieloowocowa
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i masłem. Następnie dodajemy miód, sodę, mąkę, kakao oraz przyprawę korzenną i miksujemy na największych obrotach do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części. Foremkę (ok. 12 x 30) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy jedną część ciasta i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Z resztą ciasta robimy to samo.

  2. Gdy blaty ciasta przestygną, kroimy je wzdłuż i przekładamy marmoladą.
    Ciasto zawijamy w celofan i odstawiamy w chłodne miejsce na jeden dzień.

  3. Polewa: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier puder, kakao oraz łyżkę wody i mieszamy do zgęstnienia.
    Ciasto dekorujemy polewą kakaową.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń