Do góry

Desery Przepis na:

Piernik ziemniaczany - tradycyjny

Piernik ziemniaczany - tradycyjny

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3053

Dodano:

Odsłon: 3419

w moim domu święta bez tego przysmaku nie mogą się odbyć. Przygotowuję go bezpośrednio przed Wigilią, bo nie potrzebuje on dojrzewania tak jak Staropolski, a smakiem mu nie ustępuje.

Składniki

  • Piernik:
  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu) (lub 30 dag mąki ziemniaczanej - tej wersji nigdy nie próbowałam)
  • 40 dag cukru
  • 1 kg miodu (można użyć sztucznego) lub syropu (klonowy, kukurydziany)
  • 40 dag masła lub margaryny
  • 6 łyżek przyprawy do piernika Wodzisław lub doowej
  • 2 opakowania cynamonu
  • 6 łyżek kakao
  • 6 jajek
  • 1 kg mąki
  • 4 łyżki sody oczyszczonej Wodzisław (moim zdaniem jest to zdecydowanie zbyt wiele - proponuję dodać 1,5 łyżeczki)
  • 1 - 2 łyżki octu
  • 1 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 1/2 - 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • suszone śliwki, morele, daktyle itp. (opcjonalnie, przed dodaniem siekamy drobno)
  • Dodatkowo:
  • 60 - 70 dag powideł lub marmolady
  • polewa (ja pomijam, wolę bez)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Cukier, miód, przyprawy, kakao, i masło rozpuszczamy i zagotowujemy, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy ziemniaki i jajka i mieszamy, następnie sodę zalewamy octem i dodajemy wraz z przesiana mąką do masy ziemniaczanej. Posiekane orzechy włoskie oraz namoczone rodzynki, ewentualnie inne bakalie dodajemy razem z mąką. Masę odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce (może być to lodówka), w tym czasie piernik nieco zgęstnieje i będzie można z nim pracować.

  2. Przygotowujemy sobie 2 arkusze papieru do pieczenia wielkości foremki w której zamierzamy piec piernik. Masę dzielimy na 4 części. Każdą z nich umieszczamy między arkuszami i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno 1 blat piernika, rozsmarowujemy marmoladę lub powidła i przykrywamy kolejnym płatem piernika. Brzegi zaklejamy tak aby marmolada nie dotykała blaszki (spali się!). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 - 50 minut z termoobiegiem. Polewę rozsmarowujemy na gotowym już i wystudzonym pierniku.

  3. Piernik nie wymaga dojrzewania. Z podanej porcji wychodzą nam dwie duże blaszki piernika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń