Do góry

Desery Przepis na:

Pierniki miodowe świąteczne

Pierniki miodowe świąteczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 816

Dodano:

Odsłon: 881

Aromatyczne, pyszne pierniki domowe. Upieczone wcześniej i schowane do pudełka zrobią się miękkie i umilą nam święta.

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Miód pszczeli 4 kopiaste łyżki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Jajko 3 szt
  • Masło 2 łyżki
  • Soda 1 płaska łyżka
  • Przyprawa do piernika 15g/1 opakowanie
  • Cynamon 10g/ połowa opakowania
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem, miodem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem.
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka.

    Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować placek grubości ok. 1 cm.
    Wykrawać foremką ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. zachować odstępy bo ciastka urosną.

    Piec 15 minut w 180 stopniach C.

    Udekorować lukrem :
    Jedno białko utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, ucierać kilka minut mikserem, lukier powinien mieć konsystencję taką aby łatwo było go rozsmarować na ciastku. Jeśli jest za rzadki i spływa z ciastka, dodać więcej cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń