Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernikowa babka ze śliwkami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 218
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34581
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 218
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34581
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Składniki
2 łyżki masła odłóż, resztę utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodaj 5 żółtek. Następnie dodaj czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy korzennej. Wlej wino, zmiksuj.
Dużą formę do baby z kominem posmaruj odłożonym masłem, wysyp bułką tartą. Śliwki umyj, osusz, wydryluj, pokrój na kawałki. Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, wsyp śliwki. Delikatnie przemieszaj.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patycz kiem, czy baba jest gotowa. Ostudź. Polej rozpuszczonym lukrem.
Czas 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety