Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernikowa piramida"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 698
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 521
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 80
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 698
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 521
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 80
Składniki
Masło posiekaj na małe kawałki. Wsyp mąkę przesianą z cukrem pudrem oraz kakao. Dodaj naturalny miód, łyżkę rumu, sodę oczyszczoną oraz przyprawę korzenną do piernika. Wbij całe jajka.
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto piernikowe. Przykryj je i odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po tym czasie przygotowane ciasto podziel na pół. Jedną połówkę odłóż do lodówki, aby pozostała dobrze schłodzona.
Z drugiej połówki urwij ćwiartkę ciasta. Uformuj mały wianuszek. Z reszty tego kawałka uformuj duży wianek. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze.
Wyjmij z lodówki odłożoną część ciasta. Urwij 1/3 i uformuj z niej wianuszek. Z reszty uformuj większy wianuszek. Ułóż na blacie obok przygotowanych wcześniej wianków. W ten sposób uzyskasz 4 wie ńce różnej wielkości.
Blachę wstaw do piekarnika. Piecz pierniki 120-25 minut w temp. 170 st. Wyjmij i ostudź. Układaj piramidę, zlepiając kolejne krążki podgrzanym dżemem pomarańczowym. Odstaw do zastygnięcia. 6Polewę czekoladową rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Ozdób piramidę piernikową.Źródło: Świat kobiety