Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA!

Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA!

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 1005

Dodano:

Odsłon: 523

Szarlotka z mocnym aromatem piernikowym i chrupiącymi orzechami. Idealne na imprezy rodzinne i święta.

Składniki

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • kostka miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • dodatkowo
  • 1.5 kg jabłek
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2 łyżki słodzika/cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą.

  2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem.

  3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto.

  4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy z cynamonem i wykładamy na orzechy.

  5. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka.

  6. Zmrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach od razu posypując ciasto. Pieczemy ok. 60 min 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń