Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowa szopka"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6692
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 144
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 858
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6692
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 144
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 858
Składniki
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj bardzo miękkie masło, miód, cukier, jajko, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkuj je, podsypując mąką na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj pierniczki. Możesz też przygotować szablony ludzików, choinki, gwiazdki z papieru.
Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem zrób otworki za pomocą słomki lub wykałaczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 10-15 minut, a potem wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem łyżką lub drewnianą pałką na gładką masę, tak aby w lukrze nie było grudek. Powinien być on bardzo gęsty, gdyby był za rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę (musi być bardzo mała) i dekoruj pierniczki, podkreślając kontury figurek, rysując twarze. Lukier zastyga niemal od razu.
Część lukru możesz zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski – sok z jagód, pomarańczowy – sok z marchewki. Gdy do lukru dodasz barwnik, dodaj też trochę więcej cukru, gdyż barwnik go rozrzedzi.
50 minut. Porcja: 40 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie