Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowe jabłuszka

Piernikowe jabłuszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 2115

Dodano:

Odsłon: 445

Świąteczne pierniczki w kształcie jabłka /choć kształt oczywiście może być dowolny/. Pierniczki możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku z dodatkiem jabłka. Dekorujemy według uznania.

Składniki

  • masło 25 dag
  • miód 25 dag
  • przyprawa do piernika 3 łyżki z czubkiem
  • cukier 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 dag
  • mąka 1 kg
  • jajka 4 szt
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondelka wkładamy masło, dodajemy miód, przyprawę do pierników i wszystko razem podgrzewamy do czasu aż składniki się stopią i połączą.
    10 dag cukru wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy do czau aż powstanie karmel. Dodajemy go do rondelka z masłem i miodem, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę a żółtka na jasny krem z dodatkiem pozostałego cukru.
    Do masy maślano- miodowej dodajemy żółtka oraz porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy piane z białek i dokładnie łączymy.
    Ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miedzy piernikami zostawiamy spore odstępy bo dość dobrze wyrosną.
    Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń