Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowe Mikołajki z kakao"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 94
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 115
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 94
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 115
Składniki
pierniczków, czyli mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao, miód, masło oraz jajko połącz i zagnieć na gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto podziel na pół i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm na oprószonym mąką blacie. Następnie wykrój mikołajkowe figurki foremką (lub ostrym nożem wytnij zwykłe trójkąty z lekko zaokrąglonymi bokami – będą to ręce Mikołajków). W czapkach zrób otworki na sznurek.
Pierniczki ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz ok. 10 min w 180oC. Następnie ostudź i ozdób lukrem.
W ciastkach możesz też wyciąć otwory i wypełnić zmielonymi landrynkami; stopią się przy pieczeniu, tworząc „szybkę”.Źródło: Świat kobiety