Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowe serca z konfiturą.

Piernikowe serca z konfiturą.

Autor: kapicross

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 23.10.2010

Odsłon: 474

danie nadaje się na gwiazdkę.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pierniczków:miód wkładamy do rondelka, dodajemy masło, cukier i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania płynnej konsystencji.Zdejmujemy ognia, dodajemy cynamon, gozdziki, mieszamy i studzimy.Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, szczyptę soli, wystudzoną masę maślano-miodową i zagniatamy elastyczne ciasto.Ciasto dzielimy na kawałki i każdy rozwałkowujemy na placek o grubości 0,3 cm.Foremką wycinamy serduszka i układamy je na natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i czekamy ok. 15 minut w temperaturze 180-200st.Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.Konfiturę rozgrzewamy.Połowę pierniczków smarujemy cienką warstwą konfitury, przykrywamy i sklejamy drugą połową pierniczków.

  2. Przygotowanie lukru:Białko ubijamy na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i sok z cytryny.Masę dzielimy na pół.Jedną część pozostawiamy białą, drugą ubijamy z sokiem z malin.Część pierniczków smarujemy lukrem białym, resztę malinowym. Możemy też polukrować serduszka w połowie lukrem białym, w połowie malinowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń