Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie nadaje się na gwiazdkę.
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 28
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 60
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 2090
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 28
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 60
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 2090
Składniki
Przygotowanie pierniczków:miód wkładamy do rondelka, dodajemy masło, cukier i podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania płynnej konsystencji.Zdejmujemy ognia, dodajemy cynamon, gozdziki, mieszamy i studzimy.Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, szczyptę soli, wystudzoną masę maślano-miodową i zagniatamy elastyczne ciasto.Ciasto dzielimy na kawałki i każdy rozwałkowujemy na placek o grubości 0,3 cm.Foremką wycinamy serduszka i układamy je na natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i czekamy ok. 15 minut w temperaturze 180-200st.Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.Konfiturę rozgrzewamy.Połowę pierniczków smarujemy cienką warstwą konfitury, przykrywamy i sklejamy drugą połową pierniczków.
Przygotowanie lukru:Białko ubijamy na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i sok z cytryny.Masę dzielimy na pół.Jedną część pozostawiamy białą, drugą ubijamy z sokiem z malin.Część pierniczków smarujemy lukrem białym, resztę malinowym. Możemy też polukrować serduszka w połowie lukrem białym, w połowie malinowym.