Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowe stadko"
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 55
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1933
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 55
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1933
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem oraz kakao. Dodaj miękkie masło, naturalny płynny miód, rum, sodę oczyszczoną, przyprawy do piernika i 3 całe jajka.
Z przygotowanych składników zagnieć starannie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na dwa dni. Ciasto musi poleżeć.
Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na płat o grubości ok. 4 mm. Foremkami wykrawaj zwierzątka. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w temp. 180 st.
Upieczone ciasteczka posmaruj rozmąconym białkiem, a potem pozostaw w piekarniku do wystudzenia. Lukier przygotuj według przepisu. Zimne ciasteczka dekoruj słodkimi wzorkami. Odłóż do zastudzenia.
Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do garnuszka, dodaj śmietanę (12 proc.). Ogrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając.
Powstałą masę czekoladową leciutko przestudź. Posmaruj nią połowę zwierzątek, przykryj resztą ciastek. Dociśnij, pozostaw do zastudzenia.
40 sztuk, czas ok. 120 min; porcja – 140 kcal, cena 40 grŹródło: Świat kobiety