Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy murzynek z serem

Piernikowy murzynek z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48353

Dodano:

Odsłon: 2512

Jeszcze mi nie minęła chęć na piernikowe, świąteczne ciasta. Toteż dwa dni temu wpadłam na pomysł, aby upiec murzynek z serem, ale o lekko korzennym smaku. Powiem nieskromnie, że ciasto wyszło baaardzo smaczne.

Składniki

  • ciasto:
  • woda 2 łyżki
  • margaryna 25 dkg
  • kakao 4 dkg, przyprawa do piernika 4 dkg
  • cukier 1 szkl
  • jajka 4 szt
  • mleko 8 łyżek
  • mąka pszenna 2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • masa serowa:
  • ser biały tłusty 60 dkg
  • cukier 1 szkl
  • jajka 4 sztuki
  • grysik 4 łyżki
  • masło 6 dkg
  • rodzynki 80g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier waniliowy 1 op
  • dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnuszku roztapiamy margarynę z kakao, przyprawą do piernika i wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Przy użyciu miksera Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Jeżeli w naszej masie pojawiają się małe pęcherzyki powietrza, widzimy
    że masa zwiększyła swoją objętość, to znaczy że czas aby dodać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Po połączeniu składników, całość nadal ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzoną margarynę. Na końcu do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i teraz już, bez użycia miksera, a z drewnianą łyżką w dłoni, przystępujemy do delikatnego przemieszania ciasta. Gotową masę wylewamy na brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

  2. Masa serowa: Ser biały mielimy. Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zmielonego sera, nadal ucieramy. Dodajemy grysik, roztopione masło i proszek do pieczenia, rodzynki,mieszamy wszystkie składniki.
    Na końcu, podobnie jak przy cieście, dodajemy ubite na pianę białka i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy masę.
    Masę serową, w formie takich kleksów, wykładamy na ciasto piernikowe.
    Ciasto pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia temperaturę można nieco zmniejszyć (170 stopni).
    Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Robię podobnie, tylko u mnie ciasto to nazywa się "cielaczek" - właśnie ze względu na białe łaty z twarogu ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 stycznia 2015 Super wygląda i znając Twoje przepisy tak smakuje !!!
wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !!!
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń