Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy torcik

Piernikowy torcik

Autor: ewa1959a

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1288

Dodano: 20.10.2013

Odsłon: 9543

Piernikowy smak zachęca do zrobienia tego ciasta...

Składniki

  • Biszkopt piernikowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowo-czekoladowa:
  • 1 l śmietany 30%
  • 2 białe czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan -fixy
  • opakowanie płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt piernikowy:


    Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dodajemy budynie,proszek do pieczenia ,mąkę,
    kakao i przyprawę do piernika.
    Całość mieszamy iwylewamy do tortownicy,
    pieczemy 25 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy biszkopt na dwa krążki.

  2. Biszkopt jasny:


    Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy budynie,proszek do pieczenia i mąkę,całość mieszamy
    i wylewamy do blaszki prostokątnej.
    Pieczemy 25 minut.
    Po upieczeniu kroimy biszkopt na 3 paski o szerokości
    6 cm. Jeżeli paski będą grube można każdy z nich również przekroić wzdłuż,
    otrzymamy wtedy 6 pasków.
    Każdy z nich posmarować konfiturą wiśniową.


  3. Masa śmietanowa:

    Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki cukru i dalej ubijamy,dodajemy śmietan fixy i wlewamy wcześniej rozpuszczoną w ciepłym mleku czekoladę wymieszaną z płatkami migdałowymi.

    Wszystkie części biszkoptów można nasączyć ponczem,ja wykorzystuję spirytus wymieszany z gorącą wodą.


    Z powodu braku miejsca 2 produkty dodaję tutaj:

    Do masy potrzebne jest jeszcze ...

    -8 łyżek mleka
    -konfitura( ja dałam wiśniową ale może być morelowa lub brzoskwniowa)

  4. Składanie ciasta:

    - krążek ciemnego biszkopta posmarować częścią masy śmietanowej
    - na środku położyć zwinięty w rulon pasek jasnego biszkopta i
    wokół niego zwijać pozostałe paski,wszystkie dokładnie przycisnąć
    - wierzch posmarować masą śmietanową i przykryć drugim ciemnym krążkiem
    - całość pokrywamy masą śmietanową, również boki

    Przybrać dowolnie,wedlug uznania:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewa1959a 14 maja 2014 Nie ma to jak przeczytać taką miłą wiadomość...:) dzięki
elisabethsparrow i gratuluję pysznego wypieku...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elisabethsparrow 12 maja 2014 Jest przepyszny .Robiłam go na osiemnastkę siostrzenicy -goście się zachwycali smakiem i prosili o dokładkę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń