Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowy torcik"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 226
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34880
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 226
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34880
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
Rodzynki zalej 3 łyżkami rumu, odstaw do namoczenia. Margarynę zmiksuj z 2 żółtkami i cukrem. Dodaj miód, posiekaną drobno skórkę pomarańczową, mąkę przesianą z łyżeczką sody oraz opakowanie przyprawy korzennej i 2-3 łyżki naturalnego ciemnego kakao.
Do przygotowanych składników wlej 200 ml mleka, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z ciastem. Na koniec wsyp namoczone i osączone rodzynki, wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Ciasto przełóż do małej wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Przestudź, przekrój na 3-4 blaty.
Krem czekoladowy przygotuj według przepisu na opakowaniu, przełóż zimne ciasto. Gotowy torcik oblej polewą z białej czekolady. Marcepan zagnieć razem z łyżką kakao, rozwałkuj cienko. Foremką do ciasteczek wytnij małe gwiazdki. Ułóż na polewie zanim całkowicie zastygnie.
Czas ok. 70 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł.
Dodatek mleka lub śmietany sprawia, że ciasto piernikowe jest wilgotne, a ponadto dłużej pozostaje świeże. Inny sposób to zastąpienie części masła (margaryny lub oleju) mielonym białym serem. Jeśli natomiast chcesz ograniczyć kaloryczność piernika, zamiast cukrem, dosłódź go dżemem dla diabetyków.
. Aby polewa była lśniąca i elastyczna, dodaj do niej odrobinę rozpuszczonej żelatyny.Źródło: Świat kobiety