Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Przepis dnia 2012-02-23
Pieróg z kaszy gryczanej i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 17784

przepis z ksiazki kuchnia polska tradycyjna z roku 1950

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko ugotować,kaszę wsypać do miski,zalać wrzącym mlekiem,wymieszać.(ja wstawiłam jeszcze do mikrofalówkina 5 minut ,ponieważ słabo mi napęczniała)Ziemniaki utłuc,dodać do kaszy,dodać twaróg i utrzeć.Dodać stopione masło,jajko,sól,pieprz wymieszać.Masę wyrobić,uformować z niej wałek,owinąć papierem i wstawić do gorącego piekarnika na około 1/2 godz.Podawać pokrojony na plastry z kwaśnym mlekiem(ja podaje z sosem grzybowym).Można jeść na zimno lub gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń