Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi chińskie dim sum

Pierogi chińskie dim sum

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pierogi chińskie dim sum"

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • pół szklanki wody. 25 dag krewetek (surowych
  • bez pancerzy i ogonków)
  • 20 dag mielonego mięsa
  • po 2 łyżki sosu sojowego
  • sezamowego i octu ryżowego
  • 1
  • 5 łyżki drobno posiekanego pora
  • łyżka posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • białko
  • pieprz Sos: 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1
  • 5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1
  • 5 łyżki posiekanego pora
  • łyżka startego imbiru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. na sos wymieszaj i odstaw. Krewetki posiekaj. Następnie połącz z mięsem i resztą składników nadzienia. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą i zagnieć ciasto.

  2. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj na cienki placek. Nożem wykrój kwadraty o boku 6 cm. Na wierzch wyłóż po łyżce nadzienia.

  3. Boki ciasta zbierz do środka i delikatnie sklej. W garnku zagotuj wodę i włóż sitko.

  4. Wyłóż je papierem do pieczenia, z wyciętymi kilkoma otworami. Papier posmaruj olejem i ułóż pierwszą partię pierożków. Przykryj garnek i gotuj na parze przez około 7 minut.

  5. Posyp posiekanym porem i skrop odrobiną sosu. Pierożki jedz pałeczkami, maczając w sosie.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń