Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi drożdżowe z mięsem, kapustą pekińską i chrzanem

Pierogi drożdżowe z mięsem, kapustą pekińską i chrzanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3839

Dodano:

Odsłon: 20595

Już dłuższy czas zalegała mi w kuchni kapusta pekińska. Wiedziałam, że muszę coś z niej zrobić, ale zupełnie nie miałam na nic pomysłu. Kiedyś słyszałam o kotletach faszerowanych właśnie kapustą pekińską... i wtedy pomyślałam... a gdyby i to i to zmielić i wbić w ciasto drożdżowe? Mój pomysł okazał się prawdziwym strzałem w 10! Na pewno nie raz skorzystam z tego przepisu :) Uwielbiamy pierożki! A takie to już szczególnie :)))

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 30 dag drożdży świeżych
  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta płatków chilli
  • Farsz:
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz ( u mnie dodatkowo maggi)
  • 1 jajko do posmarowania
  • sos czosnkowy lub barszczyk
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki gotujemy do miękkości (wywar przyda się na kolejny przepis ;) ), a następnie mielimy w maszynce do mięsa lub w blenderze. Kapustę pekińską siekamy na drobne kawałki i łączymy z przestudzonym mięsem. Dodajemy chrzan, sól, pieprz i ewentualnie maggi (jak ktoś lubi).

  2. Mleko podgrzewamy, aby było mocno ciepłe, dodajemy do niego cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż zaczyn ,,ruszy" (powstanie z całości lekka pianka). Mąkę miksujemy z masłem, solą i płatkami chilli, dodajemy zaczyn i rozmącone jajka. Całość miksujemy do momentu, aż składniki się dobrze połączą.

  3. Ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy dłońmi, następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy z niego krążki. Każdy krążek dodatkowo wałkujemy, nakładamy na niego po 1 łyżce farszu i zlepiamy w pierożki

  4. Każdego pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 175*C przez ok 20 - 22 minut. Podajemy z barszczem lub sosem czosnkowym.

  5. zdj

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hal_szka 24 maja 2015 Ale nie 30 dkg drożdży ? to 3 paczki 10 dkg

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 23 października 2014 to jest do zrobienia....widać juz ze zdjecia że mniam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 23 października 2014 Wspaniałe i przepyszne pierożki. Z ogromną przyjemnością spróbowałabym choć jednego :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 października 2014 Marysiu, pierożki wyglądają obłędnie. Przepis faktycznie na 10+ :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasiaczek06 23 października 2014 Wyglądają smakowicie:) muszę koniecznie zrobić:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń