Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi gotowane na parze

Pierogi gotowane na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 2248 Ocena: 13765

Dodano:

Odsłon: 3280

Przepis mojej mamy na smaczne pierogi na obiad.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Woda ciepła ¾ szklanki
  • Szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • Grzyby suszone 15 dag
  • Seler naciowy 3 łodygi
  • Cebula biała 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Olej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić z cebulą i selerem. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem, po czym dokładnie wymieszać.
    Wykonanie ciasta:
    Mąkę wymieszać z solą i stale mieszając dodawać powoli wodę aż do zgęstnienia ciasta. Dokładnie wyrobić ręką, ciasto przelożyć na stolnicę wysypaną mąką, cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu, zlepiać pierożki i układać partiami w garnku na parze wypełnionym ¾ objętości gotującej się wody. Przykryć szczelnie pokrywką i gotować około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń