Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)

Przepis dnia 2019-09-05
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1258

Dodano:

Odsłon: 8188

Bardzo fajna i smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu.

Składniki

  • Na farsz:
  • 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, papryka słodka i ostra
  • Na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 4 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dkg masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • oregano suszone
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy.
    Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia.

    W tym czasie zrobiłam ciasto.

  2. Z odmierzonej ilości mąki wzięłam dwie łyżki i roztarłam z drożdżami i cukrem. Zalałam ciepłym mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.

    Kiedy zaczyn już wyrósł dolałam go do mąki, dodałam roztrzepane jajko, sól i rozpuszczone masło. Wyrobiłam gładkie ciasto.

    Na stolnicy rozwałkowałam ciasto na ok. 2 mm grubości, w miarę potrzeby podsypywałam mąką.

  3. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi.

    Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.

    Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano.

    Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut - do zarumienienia się.

  4. Notatki:
    * miałam pomidory przemysłowe - takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren
    * po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia
    * można dodać kukurydzę z puszki do farszu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń