Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi po Białorusku.

Pierogi po Białorusku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1403 Ocena: 17903

Dodano:

Odsłon: 1228

Pierogi Białoruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym solą i ziołowym pieprzem, oraz dodaną zeszkloną cebulą na maśle.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka Typ-500 poznańska 0,4 kg
  • sól 3/4 płaskiej łyżeczki
  • masło 40 g
  • jajka kurze 1 szt.
  • gorąca woda 100 ml
  • Farsz:
  • gotowane ziemniaki 25 dag
  • twaróg 25 dag
  • cebula połowa
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • Okrasa:
  • podgardle
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozbełtane jajko, wymieszane w gorącej wodzie masło i mieszamy łyżką chwilę, później ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy z ziemniaków i twarogu farsz. ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, twaróg również, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy.

  2. Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy go na cienki prostokątny placek o grubości około 2-3 mm. Na brzeg placka układamy farsz, jedną małą łyżeczkę na jeden pierog. Ułożony farsz przykrywamy ciastem, uciskamy delikatnie na około każdego miejsca z farszem i maszynką do pierogów wycinamy pierogi. I tak robimy kolejne pierogi do wykończenia ciasta.

  3. Zrobione pierogi układamy na oprószonej mąką desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi łyżką cedzakową do wrzącej wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podczas gotowania się pierogów smażymy na patelni pokrojone w kostkę podgardle i cebulę do jej ładnego zeszklenia.

  4. Ugotowane pierogi podajemy okraszone skwarkami i cebulką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 września Takie pierogi to ja mogę codziennie jeść...pycha...:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 września Najlepsze i ze skwarkami, chyba zainwestuje w wycinarke bo zawsze jest tyle pracy przy pierogach.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń