Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi razowe ze śliwką

Pierogi razowe ze śliwką

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6860

Dodano: 04.12.2012

Odsłon: 24455

wigilijny przysmak

Składniki

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 25 dag mąki białej przennej
  • 1/2 szkl ciełej wody
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • .................
  • FARSZ:
  • 30 dag śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dnia poprzedzającego chwalebny dzień konsumpcji zagotowujemy razem wszystkie składniki farszu wraz z wodą ( tak by zakryła śliwki) , gotujemy ok. 5 min i pozostawiamy do rozmoczenia śliwek.

  2. Dnia następnego śliwki odcedzamy , lekko odciskamy i drobniutko kroimy- farsz gotowy.

  3. Ciasto : zaparzamy kawę w 1/3 szkl. wrzątku i rozpuszczamy w nim także cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy wraz z przestudzoną kawą ewentualnie dodając wody.

  4. Wałkujemy ciasto na pierogi nieco grubsze niż zwykle , a w przypadku braku lepkości ranty pierożków smarujemy wodą przed zlepieniem. Pierożki gotować należy 2 min od wypłynięcia i podawać z masłem rozpuszczonym wraz z cukrem SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

viaderko 18 lutego 2016 Wyobrażam sobie jak obłędnie muszą smakować...:)

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 19 grudnia 2012 Ale musi pieknie pachnieć w domku z takimi pierogami....

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

berbel 19 grudnia 2012 Robie podobne pierogi ale po ugotowaniu (ok. 10 min.) miękkie i gorace śliwki ucieram z przyprawami (cukier i cynamon) na powidło i po ostudzeniu wkładam do pieroga - sa super. Polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

berbel 19 grudnia 2012 Robię takie pierogi ale jak tylko zagotuje suszone śliwki (ok. 10 min) to jeszcze gorace natychmiast je ucieram na coś w rodzaju powidła i potem (po dodaniu cukru , cynamonu) i po sotudzeniu wkładam je w pierogi. polecam tez ten sposób. Berbel

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń