Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 558
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 134
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 177
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 558
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 134
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 177
Składniki
Dnia poprzedzającego chwalebny dzień konsumpcji zagotowujemy razem wszystkie składniki farszu wraz z wodą ( tak by zakryła śliwki) , gotujemy ok. 5 min i pozostawiamy do rozmoczenia śliwek.
Dnia następnego śliwki odcedzamy , lekko odciskamy i drobniutko kroimy- farsz gotowy.
Ciasto : zaparzamy kawę w 1/3 szkl. wrzątku i rozpuszczamy w nim także cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy wraz z przestudzoną kawą ewentualnie dodając wody.
Wałkujemy ciasto na pierogi nieco grubsze niż zwykle , a w przypadku braku lepkości ranty pierożków smarujemy wodą przed zlepieniem. Pierożki gotować należy 2 min od wypłynięcia i podawać z masłem rozpuszczonym wraz z cukrem SMACZNEGO