Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 3544

Dodano:

Odsłon: 15941

Ojciec - jako 100% Ślązak nie wyobrażał sobie, że można jeść ziemniaki z serem. Zarzekał się, że nie tknie wymysłu, który moja mama postanowiła przygotować pewnego dnia na obiad. Wytrzymał kilka takich obiadów, patrząc z obrzydzeniem jak pałaszujemy ruskie z gęstą śmietaną. Raz się przełamał i spróbował - je do dziś...

Składniki

  • mąka pszenna - 60dag
  • gorąca woda - 300ml
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • ziemniaki - 1,5kg
  • biały ser półtłusty - 50dag
  • cebula - 2szt (1szt omasta, 1szt farsz)
  • słonina - 20dag (10dag omasta, 10dag farsz)
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa. W ten sam sposób musimy potraktować biały ser.

    W garnuszku topimy pokrojoną w kostkę połowę słoniny. Do rumianych skwarek dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy i ona osiągnie odpowiedni kolor dodajemy całość do serowo-ziemniaczanej masy i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  2. Do przesianej mąki dodajemy olej i mieszając wlewamy powoli gorącą prawie wrzącą wodę. Gdy opadnie temperatura ciasta zaczynamy je wyrabiać rękami. Musi być elastyczne i nieklejące.

  3. Ciasto wałkujemy na kilkumilimetrowy płat i wycinamy kółka z pomocą szklanki. Łyżką nakładamy farsz, zamykamy pieróg i sklejony brzeg dociskamy widelcem. Pierogi układamy na blacie posypanym mąką. Pierogi ruskie mogą sobie trochę pooddychać pod ściereczką.

  4. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się ale nie hulającej wody. Delikatnie mieszamy pierogi drewnianą łyżką by nie przykleiły się do dna garnka. Pamiętajcie by ruskie gotować w dużym garnku ze sporą ilością wody. Zapobiegnie to przyklejaniu się pierogów do siebie i da im sporo przestrzeni potrzebnej do ugotowania się bez niespodzianek.

    Po wypłynięciu pierogi ruskie potrzebują już tylko kilka minut by były gotowe do podania ze skwarkami i cebulką lub tak jak jadłem je w domu - z gęstą śmietaną. Boskie domowe jedzenie.

    W linku poniżej pierogi ze szpinakiem ...wymiatają :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

srk76 08 maja 2013 Dziadek ze Lwowa nazywał je polskie nie ruskie. Nazwa ruskie wywodzi się ponoć od Rusi Czerwonej.

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 08 maja 2013 Pyszota - nie ma to jak"stare poczciwe pierogi"wszelkie nowinki z nimi przegrywają -)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 07 maja 2013 Mój mąż należy do tego samego "typu" co Twój ojciec - nie wyobrażał sobie jak coś takiego można zjeść ;) Ostatnio na przekór jego upodobaniom zrobiłam ruskich według bardzo podobnego przepisu, podałam mu z duszą na ramieniu... wciągnął dwie porcje :) Nie ma jak domowe, sprawdzone jedzonko :)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń