Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6373

Dodano:

Odsłon: 48143

Spośród różnych rodzajów pierogów najbardziej lubię pierogi ruskie. Jedni lubią te bardziej serowe, drudzy bardziej ziemniaczane. Ja jestem zwolenniczką tych "pół na pół" i na ostro.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Ugotowałam w osolonej wodzie 3 średniej wielkości ziemniaki. Przecisnęłam je przez praskę razem z 250 g białego półtłustego sera. Na oleju podsmażyłam do zrumienienia 2 posiekane cebule. Do masy ziemniaczano-serowej dodałam cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszałam.

  2. Ciasto (ciężka praca męża):
    Na stolnicę wysypać 2 szklanki przesianej mąki, wbić jajko, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wyrobić na jednolitą masę kontrolując elastyczność ciasta poprzez dolewanie mocno ciepłej wody. Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkować na grubość 2 milimetrów, wycinać kółka. Na kółka nakładać farsz i zalepiać.
    Gotowałam pierogi 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
    Smakują wspaniale ze skwarkami!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 30 czerwca 2013 Moje,najbardziej ulubione,!! B.smalowicie wygladaja!!!

56 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 14 maja 2013 Bardzo apetycznie wyglądają ,porywa dwa ,jutro sam zrobie ,super.

56 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 maja 2013 Niesamowicie apetyczne i jeszcze te skwareczki...mniam :)

56 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 maja 2013 Ale narobiłaś mi smaku na takie pierożki :))
Pozdrawiam i kciuk zostawiam.

59 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń