Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 4498

Dodano: 25.03.2015

Odsłon: 42656

Pierogi ruskie

Składniki

  • 3 szklanki mąki poznańskiej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 500 g białego sera
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Muszą być aksamitne i bez grudek. Dodajemy do nich ser, dużo soli i jeszcze więcej świeżo mielonego pieprzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 1-2 mm. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce nadzienia. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem lub skwarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń