Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi Ruskie

Pierogi Ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2502

Dodano:

Odsłon: 6696

Naszła nas ochota na pierogi. Zawsze nie wiemy jaki farsz wybrać bo jest ich tyle rodzai. Wyszło na moje :) więc dziś królują ruskie :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,4 kg mąki pszennej + kilka łyżek do posypania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Jajko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 220 ml przegotowanej gorącej wody
  • Farsz:
  • 0,4 kg ziemniaków ugotowanych
  • 0,25 dag twarogu tłustego
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta majeranku
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski dodać sól, wlać troszkę wody i zacząć zagniatać ciasto.
    Następnie wbijamy jajko dodajemy olej i dalej wyrabiamy ciasto dolewając gorącej wody.
    Wyrabiamy aż przestanie się kleić do ręki.
    Odstawiamy na 30 min.
    Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
    Ziemniaki i twaróg mielimy bądź przeciskamy przez praskę.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
    Dodajemy do farszu.
    Farsz dobrze wyrabiamy i przyprawiamy solą, sporą ilością pieprzu i szczyptą majeranku.
    Ciasto wałkujemy cienko podsypując mąką.
    Wycinamy szklanką krążki.
    Nakładamy farsz ok 1 łyżeczki i dokładnie zlepiamy.
    Gotujemy w osolonej wodzie od 3-5 min od momentu wypłynięcia.
    Możemy okrasić podsmażoną cebulką bądź podsmażoną kiełbaską w zależności od upodobań.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 lutego 2017 Naszła mnie ochota na dobry przepis na ruskie pierogi... U "Smakera" nie ma nic... Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 lutego 2017 Ooooo...moje ukochane..ale bym zjadła mmmm...proszę o porcyjkę kurierem mniammm...pychotki:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń